Întreținerea produselor din lână

Întreținerea produselor din lână

Lâna este cel mai inteligent material cunoscut, pentru că iarna poate încălzi, iar vara este foarte răcoros, având capacitatea de a elimina umiditatea atunci când este nevoie. Deasemenea este bine cunoscut capacitate de auto-curățare, produsele din lână nu necesită să fie spălate atât de des ca cele din bumbac. Aveți mai jos pașii ce ar trebui să urmați pentru a păstra produsele în stare excelentă o perioadă cât mai îndelungată.

Aerisirea

Aerisirea produselor din lână și scuturarea acestora este de cele mai multe ori suficientă pentru a împrospăta produsul. Aerisirea trebuie făcută într-un loc umbros, fără soare. Lanolina acționează ca o protecție pentru fibre, este antibacteriană și respinge murdăria și apa, de aceea lâna este considerată ca fiind auto-curățantă și nu necesită spălări frecvente. Pentru lenjeriile de pat se recomandă aerisirea lor săptămânală, iar pentru produsele de îmbrăcăminte este recomandată aerisirea între două purtări.

Curățarea petelor

În cazul în care se varsă ceva pe produsul din lână, se recomandă ștergerea cât mai rapidă a lichidului vărsat, pentru a preveni intrarea acestuia în fibre.
În cazul în care rămâne o pată, se recomandă curățarea petei respective și nu spălarea întregului produs. Cel mai eficient produs pentru curățarea petelor este un amestec de 2 părți apă/ 1 parte oțet alb. Se pulverizează pe pată, iar după uscare se poate peria cu o perie foarte moale. Această soluție este eficientă asupra majorității petelor.

Spălarea de mână

Spălarea produselor din lână se face cu apă călduță, ce nu trebuie să depășească 30 de grade Celsius. Este recomandată utilizarea unui detergent special pentru lână, sau orice alt detergent delicat și care nu conține înălbitor. După dizolvarea detergentului în apă, produsul se lasă la înmuiat aproximativ 10 minute, după care se spală fără a trage prea tare materialul, pentru a evita deformările. Prima clătire se face în apă de aproximativ aceeași temperatură, iar cea de a doua se poate face cu apă rece. Eliminarea apei înainte de a se pune la uscat se face prin presarea produsului, nu prin stoarcere. Puneți produsul imediat la uscat.

Spălarea la mașina automată

Se folosește programul special pentru lână al mașinii de spălat. În cazul în care mașina nu are un program special pentru lână, se poate folosi și un program pentru produse delicate, verificând cu atenție ca temperatura programului să nu depășească temperatura indicată pe eticheta produsului.

Curățarea chimică

Verificați eticheta produsului, pentru majoritatea produselor din lână se poate folosi curățare chimică profesională.

Uscarea

Uscarea se face întotdeauna în plan orizontal. Uscarea pe un uscător clasic prin atârnare poate deforma produsul. Uscarea se face la aer și departe de surse de căldură. Atât atârnarea la uscat, cât și apropierea unei surse de căldură poate afecta fibrele.

Călcarea

Verificați eticheta produsului pentru a vă asigura că acesta permite călcarea. Produsele din lână se calcă la o temperatură maximă de 150 de grade Celsius. Nu se recomandă folosirea aburilor în timpul călcării.
To Top